Vitamin D – snažan imunomodulator

 

Vitamin D (među mnogima poznat i kao “vitamin Sunca„) je vitamin rastvorljiv u mastima i prirodno je prisutan u nekoliko namirnica, i dostupan je i kao dodatak ishrani. Takođe se proizvodi endogeno kada ultraljubičasti (UV) zraci sunčeve svetlosti pokreću sintezu vitamina D u koži.

Vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma u ​​crevima i održava odgovarajuće koncentracije kalcijuma i fosfata u serumu kako bi omogućio normalnu mineralizaciju kostiju. Bez dovoljno vitamina D, kosti mogu postati tanke, lomljive ili deformisane. Dovoljna količina vitamina D sprečava rahitis kod dece i osteomalaciju kod odraslih. Zajedno sa kalcijumom, vitamin D takođe pomaže u zaštiti od osteoporoze.

Vitamin D ima druge uloge u telu, uključujući smanjenje infekcija, kao i modulaciju takvih procesa kao što su rast ćelija, nervno-mišićna i imunološka funkcija i metabolizam glukoze.

Mala količina namirnica prirodno sadrži vitamin D.  Masne ribe (poput pastrmke, lososa, tune i skuše) spadaju u najbolje izvore vitamina D. Veganski način ishrane utiče na količinu vitamina D u njenim tkivima. Goveđa jetra, sir i žumanca sadrže male količine vitamina D, prvenstveno u obliku vitamina D3.

Vrlo je teško dobiti dovoljno vitamina D svakog dana samo izlaganjem suncu i hranom, tako da uzimanje suplemenata koji sadrže vitamin D može biti od velike pomoći.

Pored svojih primarnih uloga, istraživanja pokazuju da vitamin D takođe može smanjiti rizik od multiple skleroze, kardiovaskularnih bolesti kao i da  vitamin D može igrati važnu ulogu u stabilizaciji  raspoloženja i sprečavanju depresije.

Ono što je aktuelna tema jeste veoma bitna uloga vitamina D u borbi protiv virusa COVID-19 i njihova tesna povezanost. Zašto?

Pokazalo se da vitamin D pojačava odgovor imunog sistema na viruse i prigušuje njegov inflamatorni odgovor, a prekomerni inflamatorni odgovor karakteriše teške slučajeve COVID-19.

Takođe, statistika pokazuje da je više od 80% od 200 pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19 imalo  nedostatak vitamina D. Pacijenti sa nižim nivoima vitamina D takođe su imali viši nivo inflamatornih markera u krvi.

Zaključuje se da je vitamin D esencijalan za ljudski organizam, pogotovo kada je u pitanju borba sa najvećom pošasti 21. veka, korona virusom. Pravilnim unošenjem adekvatnih namirnica bogatih vitaminom D i suplemenata pravimo imunološki štit kojim povećavamo šanse za opstanak organizma na svim poljima.