Osteoartritis

 

Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova. Najčešće zahvata zglobove kuka, zglobove kolena, male zglobove ruku i nogu.

Deli se na:

1.Idiopatski osteoartristis – nastaje zbog starenja zglobnog tkiva, ako su degenerativni procesi  intenzivniji od regeneratvnih procesa.

2.Sekundarni osteoartritis – nastaje zbog povrede, hipermobilnosti, upale(reumatoidnog artritisa).

Osteoartristis nastaje kao posledica oštećenja hrskavice zgloba. Hrskavica je tkivo koje prekriva kost u zglobu i ublažava mehaničke udare između dve kosti.Hrskavica umanjuje trenje dok dve kosti klize jedna preko druge. Ona je tanka i tokom života se oštećuje, ali se i neprekidno obnavlja. U srednjem životnom dobu sposobnost obnavljanja hrskavice počinje da slabi, dolazi do poremećaja ravnoteže u naizmeničnom procesu oštećenja i obnavljanja hrskavice. Jedan od glavnih razloga  poremećaja ove ravnoteže je pojačano mehaničko opterećenje hrskavice.To se dešava kod profesionalnog bavljenja sportom, obavljanja teških fizičkih poslova kao i kod prekomerne telesne težine zbog tereta koji trpe kolena i kukovi.

Simptomi osteoartritisa

Glavni simptom osteoartitisa je bol. Bol je praćen pojavom otoka na zahvaćenom zglobu. Nakon mirovanja ili spavanja javlja se ukočenost.

Kako da sprečite razvoj osteoartritisa?

Najbolja preventiva za preranu pojavu su pravilno kretanje, rekreativno bavljenje sportom i umeren rad bez preteranog mehaničkog opterećenja zglobova.

Terapija osteoartritisa

U terapiji osteoartritisa  primenjuju se:

1.analgetici

2.hondroprotektori.

1. Analgetici

Primenjuju se da bi se smanjila bol, u najkraćem mogućem periodu i u najmanjoj efikasnoj dozi. Ako postoje bol i otok, primenjuju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi.

2. Hondroprotektori

Lekovi iz grupe hondroprotektora su supstance koje doprinose obnavljanju,očuvanju funkcije i održavanju kvaliteta zglobne hrskavice.To su preparati koji u većoj meri sadrže glukozamin-sulfat i hondroitin-sulfat koji su normalni sastojci zdrave hrskavice.Mnogi od ovih preparata sadrže i hijaluronsku kiselinu i kolagen.

U našim apotekama možete pronaći Hyalfit kapsule  -revolucionarnu formulu sa najvećom dozom hijaluronske kiseline i kolagena. Brzo i efikasno ublažava bolove, upale  i otoke.Potpuno je prirodan i bezbedan preparat koji ne izaziva nuspojave.

Sastav:

Boswellia serrata extract (65% boswellic acid) 130 mg
Chondroitin sulfate 100 mg
Vitamin C (L-Ascorbic acid) 40 mg (50% RDI)
Hyaluronic acid 40 mg
Collagen typa I 8 mg

 

Karakteristike glavnih komponenata koje ulaze u sastav Hyalfita :

Kolagen

Kolagen je protein koji čini 25% svih proteina organizma. Kolagen čini osnovna vlakna vezivnog tkiva zglobova, hrskavice, kostiju, zuba, tetiva, kože, vena. Jako je bitan u njihovom formiranju i omogućava elastičnost kože i krvnih sudova. Kolageni peptidi  utiču na ćelije hrskavice i kostiju tako što stimulišu povećanje proizvodnje novog zglobnog kolagena i sprečavaju razgradnju već postojeće strukture hrskavice. Time se poboljšava pokretljivost zglobova.

Boswellia Serrata

Boswellia Serrata (tamjanovo drvo)- biljka koja raste u Indiji, a čiji se ekstrakt koristi za ukalnjanje bolova kod osteoartritisa. Ublažava proces upala, pozitivno deluju kod ublažavanja simptoma osteoartritisa, pomaže kod bolova u zgobovima, jutarnje ukočenosti i poboljšava pokretljivost zglobova.

Hondroitin sulfat

Hondroitin sulfat, predstavlja sulfat glukozaminoglikana sačinjenog od naizmeničnih šećera. Obično se nalazi u okviru proteina kao sastavni deo proteoglikana. Hondroitin sulfat je važna strukturna komponeneta hrskavice i mnogo pomaže kod otpornosti na pritisak.

Hijaluronska kiselina

Značaj hijaluronske kiseline je u tome što sa drugim komponentama učestvuje u izgradnji hrskavice. Kod hroničnih, upalnih procesa (osteoartritisa), dolazi do razgradnje hijaluronske kiseline i oštećenja hrskavice, a time se smanjuje elastičnost i pokretljivost zglobova. Hijaluronska kiselina se nalazi u vezivnim tkivima,u međućelijskom matriksu, u sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zglobova koja ih obavija i podmazuje). Hijaluronska kiselina ima esencijalnu ulogu u održavanju normalne funkcije zglobova.

Doziranje:

1 kapsula na dan najmanje 10 minuta pre obroka, koristiti u kontinuitetu 2-3 meseca u toku godine.

Ograničenja:

Proizvod nije namenjen mlađima od 18 godina, kao ni trudnicama i dojiljama. Mogu ga koristiti oboleli od dijabetesa. Ne postoje sporedni efekti ili interakcije sa poznatim lekovima ili drugim supstancama. Može se kombinovati sa drugim vitaminskim preparatima.