Kako se leči i prepoznaje vašljvost kod dece?

 

Vaške, na žalost, nisu prevaziđen niti zastareo problem, prisutne su u vrtićima, školama, igraonicama. Napadaju najčešće decu uzrasta od 4 do 11 godina, a više devojčice. Vašljivost nije odraz loše higijene. Vaške se prenose direktnim kontaktom sa kosom zaražene osobe, ali i preko predmeta koji dolaze u kontakt sa kosom (češljeva, kapa, šalova, gumica, jastučnica). Vaške su mali insekti, veličine od 2 do 3 mm i najčešce sivožute boje. Ponekad im se boja ne razlikuje od boje kose. Vaške se često nakupljaju u donjem delu vlasišta, gde polažu gnjide (jajašca), naročito iza ušiju ili uz potiljak. Progrizaju kožu jer se hrane krvlju i njihovi ujedi izazivaju svrab. Neke osobe, posebno odrasli, mogu imati vaške, a da ne osecaju svrab.

Vašljivost se može sprečiti. U apotekama postoje sprejevi za kosu koji štite od vaški (voditi računa o starosti deteta kao i načinu upotrebe) kao i bedževi, gumice za kosu koje „odbijaju“ vaške od glave. Ukoliko postoji sumnja da dete može dobiti vaške, zaštititi ga nekim od ovih preparata, ali je preporučeno da ih cela porodica koristi.

Svako dete koje se uporno češe po glavi treba pažljivo pregledati, prvo deo koji svrbi,a potom i celu glavu naročito iza ušiju i potiljak.Gnjide se nalaze pri dnu dlake ( bliže koži)  i liče na perut, ali ne otpadaju sa dlake.

Ako primetite vaške ili gnjide kod deteta veoma je važno odmah delovati. Vaške i gnjide se uklanjaju specijalnim šamponima, losionima ili gelovima koju su za to namenjeni.  Za uklanjanje gnjida se koristi gusti metalni ili plastični češalj. Potrebno je puno strpljenja kako vašeg tako i detetovog, dobro osvetljenje i gusti češalj. Svaka vlas mora biti pregledana i očišćena.

Sve članove porodice i sve osobe koji su bili u kontaktu sa obolelim detetom treba pažljivo pregledati, čak i kada nema svraba.

Vašljivost jeste bolest, a vaške je nemoguće izlečiti bez odgovarajučeg tretmana efikasnimm lekovima.

Naša preporuka: NYDA® sprej

Dovoljna je jednokratna upotreba, jednokratan tretman od sat vremena. Vaši se eliminišu za 60 sekundi. Dokumentovani efekat u više objavljenih studija. NYDA® je takođe, efikasan i protiv rezistentnih vaši. Ne sadrži otrovne materije i odobren je da se može koristiti od 2. godine života. Jednostavna sprej funkcija.
Preparat je na bazi mineralnog silikonskog ulja koje prodire u disajne puteve i ugušuje kako vaši tako i nimfe i gnjide.